gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sprečite celulit

PDF Štampa El. pošta

Piše Mr ph. Danijela Pecarski, specijalista farmaceutske tehnologije

Trudnoća i materinstvo mogu promeniti vaše telo, ali ne i vašu želju da se osećate i izgledate prirodno i lepo. Pročitajte šta vam može pomoći u borbi protiv celulita.

Jedna od neželjenih promena na vašem telu, do koje dolazi u toku trudnoće i nakon porođaja je i pojava celulita.

Celulit je promena na koži opisana kao „narandžina kora“, koja se javlja najčešće na bokovima, butinama i abdomenu kod čak 90 odsto žena. Celulit predstavlja kombinaciju masti i viška vode u obliku talasaste grudvičaste mase zarobljene od strane vezivnog tkiva, koja se nalazi neposredno ispod površine kože. Celulit zapravo predstavlja mast zarobljenu u mreži vezivnog tkiva, što prouzrokuje opuštenu i neravnu kožu koja ima izgled „narandžine kore“.

Sprecite celulit

Uzročnici celulita

Hormoni igraju glavnu ulogu u pojavi celulita, a naročito estrogen koji menja masne ćelije pa se one grupišu u grozdove i tako još više pojačavaju pojavu celulita. Drugi hormoni su insulin, kateholamin, adrenalin, noradrenalin, tiroidni hormoni i prolaktin, koji takođe utiče na formiranje celulita u periodu laktacije. U nastanku celulita veliku ulogu igraju genetski faktori, slaba krvna i limfna cirkulacija, način ishrane (masna i slana hrana, alkohol, ugljeni hidrati i nedovoljno unosa tečnosti i vlaknaste hrane), prisutna količina masti u organizmu, godine života, debljina kože, pušenje, smanjena fizička aktivnost, uzana odeća, sedenje i stajanje u istom položaju u dužem vremenu, kao i stresan način života, koji uzrokuje lučenje adrenalina.

U lečenju je važno otkriti uzrok celulita i pronaći adekvatne preparate i tretmane.

Tipovi celulita

Koža se sastoji iz tri sloja: gornjeg - epidermisa, srednjeg - dermisa (u kome se nalaze folikuli dlake, lojne žlezde, krvni sudovi, nervni završeci i vezivno tkivo), i donjegsubkutanog tkiva. U subkutanom tkivu nastaje celulit.

Gornji slojevi subkutane masti se jednim delom probijaju u dermis.

Postoje dva tipa celulita:

  • prvi tip je onaj koji se vidi pod pritiskom, ili kada ukrstimo noge na našim bedrima, ili butinama i imaju ga skoro sve žene
  • drugi tip je u vidu “narandžine kore”, i u ovom slučaju koža tako izgleda i u ležećem položaju.

Šta treba da sadrži anticelulit krema?

Brojne supstance se koriste u borbi protiv celulita. One pre svega treba da deluju na masno i vezivno tkivo, i na mikrocirkulaciju. Najpoznatije supstance u borbi protiv celulita su metilksantini (teofilin, aminofilin, kofein, amino kiselina L-karnitin, kao i centella asiatica, ginko biloba, kao i etarska ulja grejpfruta, mandarine, čempresa, ruzmarina, geranijuma, i dr.

Kofein spada u grupu supstanci koje imaju lipolitičko dejstvo, odnosno razlažu masti. Kofein prodire u dublje slojeve kože, gde izaziva lipolizu, jer samo prirodne lipolitičke supstance mogu proći lipidnu barijeru kože i povećati mikrocirkulaciju u dermisu što smanjuje pojavu celulita.

Ginko biloba u ovim preparatima povećava mikrocirkulaciju u području dermisa i na taj način ubrzava detoksikaciju. Od brojnih anticelulit preparata, najbolji efekat daju kremovi za učvršćivanje kože, anticelulit mleka i anticelulit ulja za masažu. Neophodno je napomenuti da lipolitičke supstance u ovim preparatima da bi dale efekat lipolize (topljenje nagomilane masti) moraju biti rastvorene u prirodnim podlogama (ulja, kremovi), koje mogu penetrirati kroz kožu i dermis i doći do ciljnog masnog tkiva, gde će biti apsorbovane. Veštačke podloge i parafinsko ulje zapušavaju pore i sprečavaju prodiranje lipolitičkih supstanci u dublje slojeve kože, gde treba da deluju. •

Uspešni i neuspešni tretmani

Masaža anticelulit uljima (limfna drenaža) je veoma važna kod osoba sa celulitom, jer omogućava drenažu i izbacivanje vode iz dermisa. Ovom masažom se omogućuje povećanje tonusa kože i smanjenje opuštenog i rupičastog izgleda kože.

Liposukcija nije veoma uspešna metoda u tretiranju celulita. Takođe, ni veliki gubitak težine ne garantuje nestanak celulita, tako da brze dijete ne daju velike efekte. Poslednjih godina je sve modernija primena fizičkih i mehaničkih metoda za uklanjanje celulita, kao što su: jontoforeza, ultrazvuk, termoterapija, endermologija (LPG), koje spadaju u skupe metode.