gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Kad ćemo se naspavati?

PDF Štampa El. pošta

Piše Dr Sonja Bašić pedijatar, šef Razvojnog savetovališta NS

Beba je u kući, svi su srećni i spremni da će se tokom noći buditi i ustajati više puta. Ali, da li baš toliko puta?

Vrlo često se roditelji pedijatrima žale da su hronično neispavani i da im je to jedan od najnapornijih aspekata u prilagođavanju ulozi roditelja.

Ima li načina da bebu naučite da spava?

Bebe nemaju potrebu da uče kako da spavaju, to dolazi samo po sebi. Međutim, postoje neka opšta, lako primenljiva pravila koja pomažu da se kod bebe formiraju dobre navike za spavanje. Za to nikada nije rano, a nije ni kasno ukoliko treba da se promeni usvojena loša navika.

Gde i kako beba treba da spava?

Dečji krevetić trebalo bi da bude u sobi sa roditeljima, ali da tu ne stoji za ukras: beba u njemu treba i da spava. Ne preporučuje se spavanje bebe sa roditeljima u krevetu. Preporučuje se da beba spava na boku i na leđima, osim u nekim posebnim slučajevima kada to pedijatar savetuje. Dušek za krevatac ne sme biti ni previše tvrd, ni previše mekan. Između stranica kreveta i dušeka ne sme biti praznog prostora. Zbog sigurnosti bebe, u krevetić ne treba stavljati plišane igračke, igračke sa trakama ili one koje imaju oštre ivice.

Sobu u kojoj spava beba treba provetravati više puta u toku dana. Bebu ne treba pretopljavati, a svetlo tokom noći treba da bude prigušeno.

Dozvoljene i nedozvoljene radnje

Uvek poštujte princip doslednosti kod uspavljivanja. Ponavljajte uvek iste rituale pre spavanja i započnite ih ranije: kupanje, hranjenje, čitanje priča, pevanje.... Iako je za bebe prerano da registruju te zvukove - uspostavljanje uvek istih rituala dobra je navika za roditelje. Tako kasnije neće morati da pribegavaju kolicima ili ljuljaškama za uspavljivanje, ili da čak uspavljiuju bebu vožnjom kolima, jer sve te vibracije tokom sna navode mozak da radi, tako da dete ne može utonuti u dubok san niti se dobro odmoriti.

Kada beba dobije noćni obrok, odmah nakon podoja ili flašice treba da se vrati u krevetić, a ne da zaspi u naručju, inače će sve češće tražiti noćne obroke, zbog društva.

Nemojte bebu presvlačiti noću, osim ako nema stolicu. Ako je presvlačite, obavite to u polumraku.

Ako beba zaplače u snu pričekajte nekoliko sekundi pre nego što je podignete, možda će se sama umiriti. Ako beba zaspi s dudom, izvadite je čim zaspi.

Ritam spavanja

Sasvim male bebe pokušajte da uspavate sat vremena nakon hranjenja. Poželjno je da u svakom ciklusu hranjenja beba odspava, tj. ritam je: spavanje – obrok – budnost – spavanje... Pogrešno je premoriti bebu uveče pod pretpostavkom da će bolje spavati, jer kod premorenosti dolazi do frustracije, a onda očekujte plač koji traje između pet i dvadeset minuta. To, svakako nije dobar način uspavljivanja.

Dobar dnevni san pozitivno utiče na noćni i odmorno dete lakše će zaspati, bilo uveče, bilo preko dana. Evo i orijentacione tabele koja vam može poslužiti kao primer bebinog spavanja po mesecima:

DANNOĆ
1. nedelja8 sati8 sati (uz prekide za podoj)
1. mesec6 - 7 sati10 sati (uz prekide za podoj)
3. mesec5 - 6 sati10 sati (uz prekide za podoj)
6. mesec4 - 5 sati10 sati (uz prekide za podoj)
9. mesec2 - 3 sata11 sati
12. mesec2 sata12 sati

Naravno, sve ove preporuke nekada, iz različitih razloga, ne možemo primeniti. Deca imaju i svoju individualnost za koju moramo imati sluha.

Tako, dragi roditelji, kako vreme prolazi - naspavaćete se i vi i vaša beba. Neprospavane noći biće prošlost, a nova pitanja i dileme tražiće i novo rešenje i odgovor.

Nutricija Impresum

Izdavač

KIBID d.o.o Beograd

Adresa redakcije

KIBID - Nutricija
Prvomajska 8m
11080 Zemun

Telefon

011/2100-464

E-mail

Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Direktor

Dr Olivera Jovanov

Glavni i odgovorni urednik

Ljiljana Grujić

Grafički urednik / Dizajn

Goran Lončar / Charlie GC

Urednik fotografije

Vladan Obradović

Stručni savetnik

Prof. dr Nedeljko Radlović

Redakcija

Dr Radmila Bućan
Dr Ljiljana Popović
Dr Dušanka Marković

Stručni saradnici

Dr Jasminka Komnenović
Dr Sead Malićević
Dr Ljiljana Pavković
Dr Sonja Bašić
Dr Vesna Milojković
Mr ph. Danijela Pecarski

Štampa

MODRIANI, Šimanovci

Naslovna strana Katarina Koprivica
Foto Vladan Obradović

ISSN 1452-6549
COBISS.SR-ID 133832972