gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Stručnost i dobra volja

PDF Štampa El. pošta

Na odeljenju neonatologije Valjevskog zdravstvenog centra omogućeno je majkama sa prevremeno rođenom, ili decom sa malom težinom na rođenju da ostanu sa svojim bebama do njihovog izlaska kući, što može da potraje i više od mesec dana. Ovo je jedinstveni valjevski “baby friendly” pristup.

Zdrav i krupan dečak težak 3.900 g, upravo rođen carskim rezom, doživljavao je svoj prvi lekarski pregled i svoje prvo kupanje i pozdravio ulazak ekipe „Nutricije“ u valjevsku bolnicu, na odeljenje neonatologije.

Najlepši uvod za priču o jednom porodilištu. U vreme naše posete, četiri lekara i 15 sestara brinulo je o 15 beba i njihovim mamama.

Može i tata, samo da je hrabar

Valjevsko porodilište, koje teritorijalno „pokriva“ Kolubarski okrug, po veličini spada u prosečna srpska porodilišta - sa izuzetkom velikih centara poput ginekološko akušerskih klinika u Beogradu. U ovom porodilištu rodi se oko 1500 dece godišnje.

U porodilištu se rade i epiduralne anestezije, tzv. „bezbolni porođaji“, a tate mogu da prisustvuju porođaju uz neke unapred ispunjene uslove - da imaju uredne briseve stolice, grla i nosa. Kažu nam da je pre godinu-dve vladala prava moda tata u porodilištu, ali ovaj trend u poslednjoj godini jenjava, kao da su uvideli da tu ima više muke nego zabave. Zanimljivo je da su u ovom porodilištu sve usluge besplatne, nema nijedne koja se posebno naplaćuje.

I tetka i baba u poseti

Kako bi sprečili stalne pokušaje rodbine da „prodru“ u porodilište i vide bebu, na odeljenju neonatologije dosetili su se jednostavnom rešenju. Stakleni zid deli sobu sa bebama od hodnika u koji mogu da uđu posetioci, a sve bebe se poređaju tako da bake, deke, tetke i strine mogu natenane da utvrde „čije ima oči“, bez rizika od infekcija.

Načelnik pedijatrije, primarijus dr Marija Mladenović, objašnjava nam specifičnosti njihovog jedinstvenog “baby friendly” sistema.

Prava pomoć onom kom najviše treba

„Naša orgnizacija je tako napravljena da na najbolji način pomognemo i majci i detetu. Mi svakako nemamo onakve uslove kakvi bi bili neophodni za uspešan “baby friendly” program, u kom bi se svakoj majci, u sobi sa bebom, morao obezbediti određeni komfor. Ali smo, zato, priuštili majkama sa preveremeno rođenom decom, ili sa decom sa malom težinom na rođenju, koja dugo ostaju na odeljenju, da ostanu u sobi sa svojom bebom“, objašnjava dr Mladenović. Jer neonatologija u Valjevu zadržava na zbrinjavanju i prevremeno rođenu decu, u slučaju da im ne treba respirator.

Po statistici se oko šest odsto dece rodi sa težinom manjom od dva ipo kilograma, a od toga je 60 odsto prevremeno rođene dece. Deo te dece ima kombinovan problem: rođeni su pre vremena, i imaju malu težinu za uzrast (intrauterini zastoj u rastu).

„Takve bebe su veoma teške za negu, za lečenje i ishranu” - objašnjava dr Mladenović. - „Čim izađu iz intenzivne nege, mi ih spajamo sa majkom. Višestruka je prednost ovakvog postupka: beba je sa majkom, ali pod stalnim lekarskim nadzorom, mama koja krene kući sa ovako malom bebom ima mnogo više znanja u ophođenju sa njom, a favorizujemo i prirodnu ishranu, jer retko koja majka razdvojena po mesec dana od deteta održi mleko“.

Dojenje je način ishrane koji se na odeljenju favorizuje, prema rečima dr Mladenović, ali se, zbog povećanih potreba beba oslanjaju i na formule za prevremeno rođenu decu, kao što je Prematil.

Dragocena dijagnostika po rođenju

Sve novorođene bebe prolaze i kompletan ultrazvučni dijagnostički pregled, pre svega skrining kukova.

„Ova sjajna neinvazivna dijagnostička metoda nam je omogućila da nekim bebama otkrijemo anomalije odmah po rođenju, poput tumora bubrega koji smo našli kod jedne od njih pa se na vreme moglo reagovati. Uz standardan ultrazvučni pregled kukova i centralnog nervnog sistema, mi uvek uradimo i pregled abdomena, koji nije deo standardne procedure, ali ne oduzima puno vremena, a dragocen je, jer bez njega neki poremećaji mogu proći neprimećeni“, dodaje dr Mladenović.

Na polasku smo, novinarski nespretno, uznemirili jednu mamu koja je dojila svoju, prevremeno rođenu bebu u okviru specifičnog valjevskog “baby friendly” progama. Beba je, u odnosu na prethodni dan, kako mama kaže dobila nekoliko grama. Želimo joj da što pre zdrava i vesela sa mamom pođe kući.

Sve mlađe i sve starije majke

Dva trenda zapažaju zaposleni u Valjevskom porodilištu: povećan broj neplaniranih adolescentskih trudnoća, i povećan broj trudnoća posle trideset pete godine, usled lečenog steriliteta ili lične odluke.