gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Enteralna ishrana - Napitak za snagu

PDF Štampa El. pošta

Piše Dr Vladimir Kljajević

Pacijenti koji ne mogu da jedu, ili ne mogu da uzmu dovoljno hrane, u bolnici ili kod kuće, zahtevaju posebnu, kliničku ishranu. Ishrana koja se daje infuzijom, kroz venu, naziva se parenteralnom, dok je enteralna ishrana tečna hrana namenjena bolesnicima koji usled bolesti ili terapijskih potreba nisu u mogućnosti da uzimaju čvrstu hranu.

Gutljaj energije

U ponudi tečne hrane koja se uzima oralno, (tzv. sip feeding), po kvalitetu izdvajamo Nutridrink, gotov visokoenergetski napitak (1.5 kcal/ml) bez dodatnog glutena, vlakana i laktoze.

Nutridrink je optimalno izbalansirana suspenzija u osam prijatnih ukusa (vanila, karamela, jagoda...), kako bi se obogatio jednoličan jelovnik bolesnika na ovoj vrsti hrane.

Nutridrink je dragocen i za rekonvalescente, stare osobe, obolele od Parkinsonove i Alzhajmerove bolesti, kancera, AIDS-a, bolesti jetre, celijačne bolesti...

Ako se Nutridrink koristi kao jedini vid ishrane, potrebno je pet do sedam pakovanja na dan, a za dodatak ishrani dovoljno je jedno, do tri pakovanja dnevno.

Nutridrink je potreban:

  • hroničnim bolesnicima, za jačanje mišićne mase, kako bi ostali mobilni
  • traumatizovanim i hospitalizovanim pacijentima koji često nisu sposobni da gutaju čvrstu hranu
  • pacijentima u preoperativnoj pripremi kao zaliha energije za što kraći i uspešniji oporavak posle operacije
  • posle parenteralne ishrane (infuzije), kao prva oralna ishrana