gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Dijeta bez glutena

PDF Štampa El. pošta

Piše Prim dr sc Nevenka Dobričić Čevrljaković pedijatar gastroenterolog Zdravstveni centar Kruševac, Dečje odeljenje

Osnov terapije celijačne bolesti je striktna dijeta bez glutena koja podrazumeva izostavljanje iz jelovnika proizvoda od pšenice, raži, ječma i ovsa. Dozvoljen je unos kukuruza, heljde, prosa, pirinča i krompira.

Celijačna bolest danas ima poseban klinički i naučni značaj zato što predstavlja "model bolesti" za razumevanje onih poremećaja kod kojih je izražena međuzavisnost faktora sredine, naslednih osobina i imunoloških faktora svojstvenih svakom organizmu. Ispoljavanje bolesti je moguće u bilo kojoj životnoj dobi, kod osoba koje imaju urođenu sklonost za to, ali samo pod uslovom da unose gluten putem hrane.

Istraživanja u poslednje dve decenije pokazala su da ključnu ulogu u ispoljavanju bolesti ima genski komleks značajan i za druge autoimune bolesti. Bolest je poznata još od prvog veka naše ere ali se saznanja o njoj obogaćuju kroz vreme, pa se danas pretpostavlja da je broj otkrivenih bolesnika samo „vrh celijačnog brega”.

Šta je gluten?

Gluten je kompleksna supstanca proteinskog dela žitarica. Od posebnog su značaja delovi glutena, glijadini ili pšenični prolamini koji su odgovorni za oštećenja sluzokože tankog creva kod osoba predodređenih za to. Nisu sve žitarice koje sadrže gluten podjednako toksične. Najintenzivnija oštećenja sluzokože izazivaju glijadini pšenice, nešto manje su toksični sekalini u raži, hordeini u ječmu a najmanje su toksični avenini ovsa. Neka ispitivanja na odraslima su pokazala da je umereno unošenje ovsa moguće uz ostalu dijetu bez glutena. U prilog ovom ispitivanju navodi se da je značajno poboljšan kvalitet života i olakšan izbor u pripremi namirnica bez štete po zdravlje bolesnika. Ovakav način ishrane se, za sada, ne preporučuje kod dece.

Priroda bolesti i terapija

Kod dece sa poremećajem tolerancije glutena, naročito u mlađoj životnoj dobi, oštećenja sluzokože tankog creva su ponekad tako intenzivna da ugrožavaju život i vitalne funkcije organizma. Da bi se dete oporavilo, ponekad je neophodan unos tečnosti i hrane venskim putem, a tek posle delimičnog oporavka crevne sluzokože, moguć je unos najfinijih delova belančevina (hidrolizata proteina) prirodnim putem u obliku specijalnih formula. Kod izvesnog broja obolelih javlja se prolazni poremećaj tolerancije mlečnog šećera, pa ga za to vreme treba izostaviti iz jelovnika deteta. Izražena slabokrvnost i nedostatak folne kiseline često iziskuju posebno lečenje u prvoj fazi oporavka.

Dijeta je osnov terapije

Osnov terapije celijačne bolesti je striktna dijeta bez glutena. Dijeta podrazumeva izostavljanje iz jelovnika proizvoda od pšenice, raži, ječma i ovsa.

Dozvoljen je unos kukuruza, heljde, prosa, pirinča i krompira jer ove namirnice prirodno ne sadrže gluten. Moguće je izvesnim tehnološkim postupcima odstraniti gluten iz onih namirnica koje ga prirodno sadrže.

Prema veoma strogom standardu (Codex alimentaris, 1981, revidiran u Berlinu 2000. god.) namirnice sa oznakom „bez glutena“ ili “gluten-free” su one koje:

  • prirodno ne sadrže gluten, odnosno prolamine pšenice, raži, ječma i ovsa. Količina glutena u njima ne sme prelaziti više od 20mg/kg (što je manje od 0,002 odsto)
  • sadrže gluten, ali je on tehnološkim postupkom odstranjen, tako da količina glutena u njima ne prelazi više od 200mg/kg (manje od 0.02 odsto).
  • kombinacija namirnica iz obe ove grupe u kojima količina glutena ne sme prelaziti više od 200mg/kg (manje od 0.02 odsto).

Posebnu opasnost za pacijente obolele od celijačne bolesti predstavljaju namirnice sa skrivenim sadržajem glutena u koje spadaju aditivi, konzervansi, arome i različiti stabilizatori koji se dodaju pri proizvodnji hrane, čak se koriste i u nekim lekovima i sredstvima za higijenu usta. U tehnološkim postupcima i metodama proizvodnje hrane veoma često se, zbog brojnih osobina kao što su popravljanje ukusa i vezivne sposobnosti, koriste žitarice sa glutenom. Pacijenti su, uglavnom, prinudjeni da sami pripremaju hranu i koriste one gotove proizvode koji nose oznaku „bez glutena“ ili “gluten-free”.

Lečenje celijačne bolesti je jednostavno ali nije lako i mora se sprovoditi celog života. Kada su na dijeti bez glutena,deca se razvijaju normalno i ne razlikuju se od svojih vršnjaka. Kada se dijeta ne sprovodi striktno, ispoljavaju se sve posledice depresije imuniteta i slabe funkcije imunog sistema.