gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Moje dete ima ospe...

PDF Štampa El. pošta

Piše Dr Ljiljana Vujović pedijatar, šef odseka za predškolsku decu Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov”, Zrenjanin

Ospe kod dece su jedno od najčešćih infektivnih oboljenja

Ospa se kod dece javlja veoma često, i to već u najranijem uzrastu, ponekad kao nezavisna promena, ali češće kao jedan od simptoma nekog oboljenja.

Najčešća infektivna oboljenja kod dece praćena ospama su varičela i trodnevna groznica (exantema subitum), osipne bolesti izazvane enterovirusima, šarlah, rubeola i male boginje. Ospama mogu da budu praćena i oboljenja uzrokovana parazitima ali i alergijske bolesti, kožne bolesti, bolesti uzrokovane fizičkim i hemijskim sredstvima.

Postoje različiti tipovi ospe, prema izgledu: makulozna, papulozna, makulo papulozna, vezikulozna, polimorfna. Ospe se razlikuju i po boji i gustini rasprostiranja po telu. Evo nekoliko vrsta ospi.

Raš usled toplote

Raš (miliaria rubra) je veoma česta ospa kod odojčadi i male dece. Izaziva je toplota spoljne sredine ili preterano utopljavanje deteta. Raš se nekada može javiti i u toku febrilnih oboljenja i mora se razlikovati od drugih ospa. Raš daje ospe u vidu crvenih ispupčenja veličine čiodine glave koje se nalaze na otvorima znojnih žlezda, pa su ospe raspoređene tamo gde su ove žlezde koncentrisane - na vratu, ramenima i grudima. Raš brzo izčezava ako se dete oslobodi prekomerne odeće i ako se smanji temperatura spoljne sredine.

Trodnevna groznica

Trodnevna groznica (exantema subitum) je akutno febrilno oboljenje odojčadi i male dece uzrasta ispod tri godine. Karakteriše ga visoka temperatura koja najčešće traje tri dana. Temperatura naglo pada na normalu, a pojavljuje se ospa u vidu nežnih crvenih pega (makulozna), difuzno rasuta po trupu, a može da se proširi i na vrat i lice. Nakon jedan do dva dana ospa se povlači bez posledica.

Varičela - ovčije boginje

Varičela je akutno vrlo zarazno oboljenje koje se javlja kod dece, najčešće do desete godine života. Uzrokovano je virusom, a mogu se razboleti i odrasle osobe ukoliko varičelu ne preleže u detinjstvu. Bolest se najčešće javlja u vidu epidemije, ređe sporadično, a prenosi se kapljičnim putem. Mada bolest može da započne blagim opštim znacima, temperaturom i malaksalošću, kod dece se često najpre pojavi ospa. Ona prolazi kroz više stadijuma: makula, papula, vezikula (crvenilo, ispupčenje, plik) - koja je i najznačajnija promena. Plikovi su nežni, lako prskaju i obično nisu veći od zrna sočiva. Nalaze se i na sluzokožama i na kosmatom delu glave. Ospa kod varičele izbija u naletima. Nakon dva do četiri dana plikovi se sasušuju i nastaju kruste koje, kad otpadnu, ostavljaju privremene depigmentacije, blede fleke na koži.

Morbili - male boginje i rubeola

Morbili i rubeola (crvenka) ranije su bili čest uzrok oboljevanja dece, ali se već duži niz godina deca vakcinišu kombinovanom vakcinom protiv ovih bolesti, pa se ova oboljenja javljaju neuporedivo ređe i to samo kod nevakcinisanih lica.

Važni simptomi

Kad se kod deteta pojavi ospa, obratite pažnju i na ostale simptome, kako biste ih preneli svom lekaru. Pre svega, vodite računa o tome da li dete ima temperaturu, malaksalost, povraćanje, proliv, kijavicu. Svi ovi simptomi su, osim ospe, važni za postavljanje konačne dijagnoze.

Predrasude o ospama

Predrasuda je da dete koje ima boginje ne sme da se kupa. Ponekad roditelji, naročito u slučaju varičele, nepotrebno utopljavaju dete da bi boginje ˝lakše izbile˝. Terapija varičele se najčešće sastoji samo od higijensko-dijetetskog režima koji obuhvata izolaciju bolesnika iz kolektiva u umereno zagrejanu ali provetrenu sobu. Sprovodi se dobra nega kože, svakodnevno kratkotrajno kupanje mlakom vodom ili blagim rastvorom hipermangana. Kožu blago posušite uvijanjem deteta u peškir i tapkanjem, a ne grubim brisanjem i trljanjem. Promene po koži treba posuti neutralnim puderom da biste sprečili svrab i nastajanje sekundarnih bakterijskih infekcija.

REČNIK - kako da razumete svog pedijatra

Febrilno
uz temperaturu
Eritema
crvenilo
Makula
pega
Papula
malo tvrdo izdignuće na koži zaravnjeno, veličine sočiva i veće
Vezikula
mehurić, plik na koži
Exantema subitum
trodnevna groznica sa ospom