gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Najčešća pitanja

PDF Štampa El. pošta

Koliko mlečne formule treba mojoj bebi?

Molila bih sugestiju za količinu Aptamil mleka kojim isključivo hranim bebu od mesec i po dana. Tokom poslednjih nekoliko dana joj dajem po 120 ml hrane na 3 sata, pa beba ubrzano dobija na težini. Sada se to vec ogleda u punim obrazima pa i podvaljku. Da li je kolicina prevelika? Koliko je preporučljivo nuditi detetu u u drugom, trećem, ćetvrtom ili petom mesecu starosti?

U prvom tromesečju beba treba da dobije 25 gr dnevno, odnosno 750 gr mesečno.

Image

Sa 5 meseci treba da udvostruči telesnu masu na rođenju. U prvom mesecu beba treba da dobije 70 do 90 ml mleka po obroku, a u drugom mesecu 90 do 120 ml mleka po obroku.

Vaša beba je u prvom mesecu dobila 1000, a u drugom 950 gr. Zato vam je i doktorka skrenula pažnju na preterano hranjenje. Zapremina mleka koju ste davali odgovara uzrastu deteta od 4 do 6 meseci, kada se preporučuje davanje 150 do 180 ml mleka po obroku.

Smatram i ja da mu dajete velike količine obroka zbog čega beba i povraća.

Količina (zapremina) mleka koja se daje po obroku je sledeća:

1. mesec
70 - 90 ml
2. mesec
90 - 120 ml
3 - 4 meseca
120 - 150 ml
4 - 6 meseci
150 - 180 ml
preko 6 meseci
210 - 240 ml

Kada je beba alergična na kravlje mleko...

Dete nam ima 17 meseci i ustanovljena je alergija na kravlje mleko. Donedavno je pila sojino mleko, ali je nedavno doktorka rekla da se i to izbaci jer su počeli da se javljaju ekcemi u vidu pečata, pa sumnja da je sojino mleko uzrok. Preporučila nam je Pregomin. Ako biste mogli da mi pojasnite kakvo je to hidrolizovano mleko?

Mlečne formule bazirane na izolatu proteina soje se ne preporučuju više za ishranu dece sa intolerancijom proteina kravljeg mleka. Pregomin je formula koja se više ne proizvodi, a na našem tržištu imate formulu Aptamil Allergy Digestive Care, ekstenzivni hidrolizat proteina surutke, namenjen deci koja ne podnose proteine kravljeg mleka. Pojam hidrolize proteina odnosi se na usitnjavanje velikog molekula proteinskog lanca, pa što je veća hidroliza (cepanje) molekula proteina, to je i alergogenost mleka manja.

Koliko mleka treba mojoj bebi?

Moja beba ima šest meseci i hranim je formulom Bebelac 2, prema tabeli: četiri do pet obroka sa 210 ml vode i sedam kašičica mleka u prahu. Koristila sam Bebelac 2 infant formulu, međutim, u prodaji se pojavila Bebelac 2 formula za dalji razvoj. Moj suprug je kupio tu drugu formulu ne primetivši razliku. Pogledala sam uputstvo za upotrebu i iznenadila se, pošto se preporučuje znatno manja količina po obroku za bebu od 6 meseci: četiri obroka sa 120 ml vode i 4 kašičice mleka u prahu. To me je jako zbunilo pa vas molim za objašnjenje.

Bebi nakon navršenih 6 meseci ako je na veštačkoj ishrani po obroku se preporučuje 210 do 240 ml adaptirane mlečne formule. Na novom pakovanju Bebelac formula razmatrana je mogućnost dohrane, pa se preporuke od 120 ml mleka odnose se na šestomesečne bebe koje su na prirodnoj ishrani, a dohranjuju se.

Koje žitarice da dam detetu?

Moja beba će uskoro napuniti četiri meseca. Koliko sam shvatila, tada ću moći da poćnem da joj dajem i kaše od žitarica. Iz vaseg časopisa sam videla da postoje kaše koje se pripremaju sa vodom i one koje se pripremaju sa mlekom. Ja moju bebu dojim pa me zanima koje su kašice za nju bolje, one koje se pripremaju sa vodom ili one koje se pripremaju sa mlekom?

Uvođenje nemlečne ishrane kod beba koje doje počinje sa navršenih šest meseci. Kao prvi nemlečni obrok preporučujemo žitarice koje možete spremiti sa vašim mlekom, odnosno nemlečne i to pirinčane. Kod beba koje su na veštačkoj ishrani uvođenje nemlečne ishrane počinje sa navršena četiri meseca.

Kako da bebi uvodim povrće?

Od kog uzrasta se bebi u ishranu može uvesti grašak, spanać, kupus i pasulj?

Spanać možete koristiti za pripremu hrane bebi već od petog, kupus od šestog, a grašak od osmog meseca. Najbolje da kombinujete ovo povrće sa šargarepom i krompirom, a što se tiče pasulja, nemojte ga davati pre desetog meseca, pa i tada samo nekoliko zrna u kombinaciji sa drugim povrćem.