gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Bljuckanje

PDF Štampa El. pošta

Regurgitacija

Medicinski naziv za bljuckanje je refluks i definiše se kao spontano vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak, a iz jednjaka preko usta napolje. Najčešći uzrok je nezreo sfinkter na ulazu u želudac te se i refluks sreće češće kod prevremeno rođenih beba.

Bljuckanje se dešava odmah posle obroka, mada može i sat, dva kasnije. Beba vraća tečnost sličnu mleku koje je upravo popila, ali ako je mleko delimično svareno, može da bude usireno i da ima kiseo miris. Vraćena tečnost je obično sastavljena od pljuvačke, gastričnih (želudačnih) sokova i samo male količine mleka. Ova pojava je najčešća od drugog do četvrtog meseca, i prestaje po uvodjenju čvrste hrane u jelovnik.

Bebe bljuckaju iz mnogo razloga: kada se prejedu, kada halapljivo jedu, kada podriguju, ali i kada se igraju. Kod nekih se to dešava i kada im niču zubići. Prevremeno rođene bebe češće bljuckaju jer je njihov digestivni sistem nezreliji. Ukoliko dete doji tehnika hranjenja je osnova terapije, pa stoga bebu hranite češće, nikako u ležećem položaju,nemojteje naglo pomerati, posle obroka držite je uspravno, a ako je beba na adaptiranoji formuli, potražite formulu veće gustine.