gototopgototop
 1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Kako odabrati kašicu za bebu

PDF Štampa El. pošta

Piše Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar nutricionista

Kad dođe vreme za uvođenje nemlečne hrane roditelji imaju mnogo pitanja. Oni se suočavaju sa važnom odlukom, do kada dojiti bebu, kad početi sa nemlečnom hranom, kojom hranom hraniti bebu? Da li je bolje spremati kod kuće ili kupovati gotovu hranu? Da li su neki brendovi bolji od drugih? Da li je dodatak skroba zabrinjavajući? U ovom broju Nutricije pomoćićemo vam da rešite te dileme.

Jedno od prvih pitanja koja zanimaju roditelje je opredeljenje za domaće ili komercijalne kašice.

Kućno spremljena hrana pomaže nam da obezbedimo jeftinu kvalitetnu hranu za bebe. Međutim, pripremanje hrane kod kuće iziskuje vreme i podrazumeva poznavanje principa rukovanja namirnicama. Komercijalna hrana je praktična, sigurna i podesna za decu. Kupljene kašice imaju odgovarajuću gustinu i sastav za odojče i u malim su porcijama. Zgodne su za hranjenje van kuće. Ove kašice su zgusnute kukuruznim skrobom ili pirinčanim brašnom. U neke se dodaje so i šećer da bi se popravio ukus. Većina komercijalno spremljene hrane odgovara preporukama evropske asocijacije za gastroenterologiju i ishranu (ESPGHAN).

I komercijalna i kućno spremljena hrana može biti sigurna i hranljiva ako se uzima na odgovarajući način.

Da li je domaća hrana hranljivija?

Jedan od razloga što se roditelji odlučuju za hranu spremljenu kod kuće je uverenje da se industrijska hrana prilikom procesiranja razlaže. Ovo, međutim, nije tačno, jer se komercijalna hrana procesira odmah posle žetve a obrada je brza, uz minimalnu količinu vode da bi se sačuvali sastojci. Jedini sastojak koji se gubi je vitamin C jer je veoma osetljiv na termičku obradu, pa proizvođači dečje hrane često dodaju vitamin C u kašice od voća i povrća.

Komercijalne kašice

Komercijalna hrana za bebe je naziv koji se koristi za hranu proizvedenu na poseban način najčešće u obliku pirea, da bi mogla da je uzimaju odojčad. Ta kategorija obuhvata i žitarice, povrće i voće, meso i mešanu hranu. Pojedinačne kašice, na primer one od povrća, voća i mesa obezbeđuju više hranljivosti od kombinovanih. Nutrijenti sadržani u komercijalnoj hrani su uporedivi sa onom spremljenom kod kuće. Proporcionalno količini komercijalna hrana je skuplja. Međutim roditelji shvataju da tako plaćaju za izbegavanje rada na spravljanju hrane i dobijaju na sigurnosti i stabilnosti proizvoda koji je lakši za rukovanje i sigurniji za čuvanje.

Mešanje i čuvanje komercijalnih kašica

Posebne kašice od mesa i povrća mogu da se mešaju međusobno, ako beba voli te ukuse. Uzmite dovoljno hrane iz teglice za obrok i stavite je u drugu posudu. Ako je potrebno još kašice uzmite novu kašičicu.

Iz teglice treba uzeti onu količinu koju će beba pojesti za obrok, a ostatak staviti u frižider. Ako se beba hrani van kuće direktno iz teglice, ostatak kašice bacite. Kašica iz koje je beba već jela je sklona brzom kvarenju, pa roditelji veoma greše što ostatak od jednog obroka ostave za kasnije.

Kašice sa prirodnim konzervansima (kiseline ili šećer) mogu ostati duže sveže nego hiperproteinske. To znači da voće naročito sa jabukom i breskvom može ostati sveže tri do četiri dana. Ali pošto je teglica otvorena i izložena vazduhu, brže se razgrađuje. Proteinska, mesna hrana se razgrađuje brže i ima manju prirodnu zaštitu od mikrobne invazije. Zato se ona mora iskoristiti za dva dana. Povrće je takođe podložno vitaminskoj razgradnji i invaziji mikroba pa ga treba potrošiti za dva dana.

Kupovina i čuvanje gotovih kašica

Roditelji koji odaberu komercijalnu hranu treba da posle kupovine poštuju neke principe:

 • pogledajte datum do kog je kašica upotrebljiva
 • kad kupujete pojedinačne kašice odaberite one sa najviše kalorija po jedinici težine
 • kad uzimate kombinovane uzmite one bez sredstava za zgušnjavanje
 • za bebu stariju od šest meseci odaberite kašu sa gušćom strukturom, da bi se podstaklo žvakanje
 • odaberite hranu sa jednim sastojkom ili sa malim brojem sastojaka
 • teglica treba da je spolja čista
 • upoređujte tabele sastava kašica kada ih mešate
 • neotvorene teglice držite na sobnoj temperaturi
 • stavite teglice u frižider odmah po otvaranju
 • bebu možete hranite iz teglice samo ako će pojesti ceo obrok
Nikako ne ostavljajte ostatak hrane u teglici ako je beba jela iz nje, jer enzimi i bakterije iz bebine pljuvačke kontaminiraju hranu i ona može da se pokvari.