gototopgototop
 1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Bljuckanje

PDF Štampa El. pošta

Skoro sve bebe „bljuckaju“ posle obroka, a sa uvođenjem čvrste hrane, pa do kraja prve godine, ova pojava najčešće nestane

Piše Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar nutricionista

Bljuckanje (stručno regurgitacija) je izbacivanje hrane, mleka i pljuvačke posle svakog obroka. Nije praćeno naporom i ne podrazumeva veliku količinu hrane i tečnosti, nikad preko trideset grama.

Skoro sve bebe bljuckaju posle hranjenja, bez obzira da li sisaju ili se hrane na bočicu. Kod zdrave dece koja dobro napreduju i kod koje je dobra eliminacija urina i stolice - bljuckanje je više higijenski nego medicinski problem.

Bljuckanje se dešava odmah nakon hranjenja, mada može da se javi i sat-dva nakon obroka. Polovina beba u uzrastu do tri meseca bljucka jednom dnevno, a ova pojava se najčešće manifestuje od drugog do četvrtog meseca. Učestalost se smanjuje kada se u ishranu odojčeta uvede čvrsta hrana. Većina beba prestaje da bljucka u uzrastu od sedam meseci, mada kod nekih to može da se zadrži tokom čitave prve godine.

Zašto bebe bljuckaju

Bebe bljuckaju iz mnogo razloga: kada se prejedu, kada halapljivo jedu, kada podriguju, ali i kada se igraju. Kod nekih se to dešava i kada im niču zubići. Prevremeno rođene bebe češće bljuckaju jer je njihov digestivni sistem nezreliji.

Bljuckanje nije uslovljeno alergijom ili intolerancijom na hranu, pa ga ne treba mešati sa povraćanjem. Medicinski naziv za bljuckanje je i nekomplikovan gastroezofagealni refluks ili, jednostavno, refluks. Definiše se kao spontano vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak, a nastaje kada mleko (ili čvrsta hrana) iz želuca pređe u jednjak. Tečnost koju beba vrati može da bude vrlo slična mleku koje je upravo popila. Ako je mleko delimično svareno, može da bude usireno i da ima miris kiselog mleka. Vraćena tečnost je obično sastavljena od pljuvačke, gastričnih (želudačnih) sokova i samo male količine mleka.

Uzrok bljuckanja ili regurgitacije

Kada se hrana proguta, putuje u želudac kroz jednjak (digestivnu cev), zahvaljujući njegovim kontrakcijama. Mišić koji povezuje jednjak i želudac zatvara se posle uzimanja hrane, sprečavajući njeno vraćanje u jednjak. Međutim, taj mišić kod beba nije dovoljno sazreo, pa njegovo delovanje nije uvek efikasno i hrana može da se vrati.

Kako da razlikujete bljuckanje i povraćanje?

Za razliku od bljuckanja, povraćanje se karakteriše forsiranim izbacivanjem želudačnog sadržaja. Neophodno je da znate ovu razliku, jer ponovljeno povraćanje lako dovodi do dehidracije, a može da bude znak i ozbiljne bolesti. Dehidracija je opasna jer može da uslovi neravnotežu vode i soli u organizmu. Ako povraćanje potraje, i to udruženo sa visokom temperaturom - treba da se obratite pedijatru.

Razlikujte „bljuckanje“ od ozbiljnijih stanja

Kriterijumi koji regurgitaciju razlikuju od drugih, ozbiljnijih stanja su:

 • nesvarena hrana se izbacuje u malim količinama
 • hrana se izbacuje bez napora
 • odojčad dobro napreduje
 • odojčad ne pokazuje znake bolesti

Saveti za smanjenje bljuckanja

 1. Dojenje je odlična prevencija, dojene bebe manje bljuckaju
 2. Budite pažljivi dok beba potpuno ne završi sa obrokom, ne prekidajte dojenje da biste promenili stranu, jer to ponekad može da izazove bljuckanje
 3. Položaj na levom boku dokazano redukuje refluks, kao i položaj na trbuhu, ali ovaj se položaj savetuje samo kada je beba budna i pod nadzorom
 4. Dozvolite bebi da zaspi na vašoj dojci
 5. Ne pretovarujte bebin želudac
 6. Hranite bebu češće
 7. Izbegavajte da bebu hranite u ležećem položaju
 8. Hranite bebu u poluuspravnom položaju
 9. Nakon hranjenja nemojte da naglo pomerate bebu.
 10. Posle obroka bebu dvadeset minuta držite u uspravnom položaju, naslonjenu na vaše rame
 11. Bebu podignite da podrigne i nekoliko puta tokom hranjenja
 12. Nemojte bebi da dajete citrusne sokove
 13. Dajte bebi gušću hranu - počnite dodavanjem jedne kašičice pirinčanih žitarica na svaku bočicu mleka
 14. Ukoliko beba ne sisa, najbolji tretman je ishrana adaptiranom formulom veće gustine
 15. Izbegavajte igranje posle obroka