gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Dijareja

PDF Štampa El. pošta

Akutni gastroenterits

Proliv je učestalo oslobađanje neformirane stolice. Većina dijareja je više neprijatnost nego problem i lako prolazi nadoknadom tečnosti i minimalnim izmenama u ishrani.

Učestalost i izgled stolice definišu dijareju: ako se učestalost poveća 1,5 – 2 puta od uobičajene, i ako stolice postanu ređe, vodenaste, sluzave, zelene to je značajna promena !

Najčešći uzroci su crevne infekcije, a od njih opet najčešća infekcija rotavirusom posebno tokom kasnih jesenjih i zimskih meseci. On uzrokuje stolice neprijatnog mirisa, zelene ili braon, koje mogu trajati nedeljama. Sledeći uzročnik je adenovirus koji izaziva temperaturu, bol u trbuhu i povraćanje i učestale vodenaste stolice. Iako povraćanje tipično traje 2-3 dana, dijareja se može održavati nedelju do dve pre nego što se potpuno stanje smiri.

Ponekad su uzročnici bakterije kad je dijareja praćena visokom temperaturom krvavim stolicama, bolom u trbuhu gubitkom apetita (E coli, salmonela).

Intolerancija i osetljivost na hranu može takođe biti uzrok dijareje, intolerancija na laktozu i proteine kravljeg mleka a kao jedan od znakova može imati sluzave ili čak krvave stolice.

Ako je dijareja udružena sa temperaturom ili mogućim povraćanjem, verovatno je virusna ili bakterijska.

Terapija uglavnom podrazumeva povećanje unosa tečnosti, a dijeta zavisi od težine dijareje i uzrasta deteta.

Odojčad na prirodnoj ishrani treba da nastave sa dojenjem i to što češće. Između podoja davati oralni rastvor za rehidraciju. Ako su odojčad u uzrastu kad jedu čvrstu hranu, dati više pirinčanih žitarica, bananu, šargarepu. Ne davati sokove.

Odojčadi na ishrani formulom treba dati rastvor za oralnu rehidracija prvih 4 - 6 sati.

Nikako ne davati gazirana pića ili sokove, jer oni mogu pogoršati dijareju. Vratiti dete na formulu posle 4-6 sati i to na formulu bez laktoze, jer pored toga što se gube tečnost i elektroliti dijareja oštećuje sluznicu creva i negativno utiče na produkciju enzima laktaze koji razlaže mlečni šećer laktozu. Uključivanjem odgovarajuće specijalne formule adaptiranog mleka bez laktoze prevenira se eventualno nepodnošenje mlečnog šećera.

Bebelac FL bez laktoze je specijalna formula za odojčad sa dijarejom. Prevenira dehidraciju, obezbeđuje adekvatnu ishranu, a uključuje se 4–6 sati posle rehidracije oralnim rastvorom za rehidraciju i to odojčadi do 6 meseci kao isključiva ishrana a starijoj odojčadi i maloj deci, koja koriste i drugu hranu kao deo ishrane.

Od čvrste hrane preporučuje se ona koja sadrži dosta skroba i lakše se vari: pirinač, kompot od jabuka, gnječena banana, kuvana šargarepa, pire od krompira.

Deci starijoj od godinu dana treba davati: pirinač, žitarice, hleb, krekeri, suvo pecivo ( đevrek, perece), pire, knedle čorbu od mesa i povrća, kuvano povrće, banane, jogurt obogaćen korisnim bakterijama pomoći će u tretmanu dijareje bilo kog uzroka.

Takođe treba eliminisati iritantnu hranu koja izaziva dijareju: kravlje mleko, sok od kruške, breskve, kajsije imaju mnogo sorbitola koji pogoršava dijareju, zatim prženu hranu.

Najčešće greške su davanje razblaženog mleka ili koka kole (ne sadrže so).

Većina dijareja uspešno se prevazilazi nadoknadom tečnosti i adekvatnom ishranom.

Ipak, ako dijareja traje duže od nedelju dana ili je udružena sa temperaturom dužom od 3 dana, takođe ako dete deluje dehidrirano, pospano je i ne mokri 8 h ili ako je beba stara 2 meseca i ima dijareju i temperaturu. Ako je dijareja udružena sa povraćanjem u trajanju od 24h ili ima 8 stolica za 8 sati sa primesom krvi, sluzi, neophodno je potražiti pomoć pedijatra.